Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Tudtad-e, hogy a házi tyúknál is megkülönböztetjük a nemek és korcsoportok szerint az egyedeket? A kifejlett hímegyedet kakasnak, a nőegyedet tojónak, az utódot pedig csibének, később csirkének nevezzük. A fiatal növendék nőivarú egyed a jérce, a herélt hímivarú egyed a kappan.

Tudtad-e, hogy tyúk és tyúk gyakran nem ugyan az? A háziasítás után az áldozatos tenyésztőmunkának köszönhetően mára már több, mint 1000 fajtája létezik a házi tyúknak, így az, aki baromfitartásra adja a fejét, rendkívül sok fajtából választhatja ki azokat, amiket baromfiudvarában szívesen látna. A hazaiak közül méltán híres az erdélyi kopasznyakú, a magyar fogolyszínű vagy épp a kendermagos tyúk.

Tudtad-e, hogy a baromfiólban is szigorú rangsor van? Ez az úgynevezett csipkedési sorrend. A dominánsabb egyedek csipkedéssel alakítják ki ezt a rangsort, ami elsőbbséget jelent az etetőnél, itatónál, tojófészeknél, kapaszkodó-és ülőrúdnál.

Tudtad-e, hogy a kakas a kukorékolással nem a napfelkeltét köszönti? A kakas kukorékolása jelzés a többi kakas és a tyúkok felé, amit általában napfelkelte előtt, délben és este tesz meg a kakas. Ha a baromfiudvarban több kakas is van, akkor a kukorékolás gyakoribb lehet, hiszen egymásnak mutatják erejüket, dominanciájukat.

Tudtad-e, hogy a tyúkok tojásai rendkívül változatosak lehetnek? Még az egy fajtába tartozó tyúkoknak is lehet különböző méretű, árnyalatú a tojása, de vannak egészen különlegesek is. Baromfiudvarunkban például zöld színű tojással – ami az aracuana tyúk tojása – is találkozhattok.