Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Tudtad-e, hogy a szarvas és az őz nem ugyanaz az állat? Tulajdonképpen – bár mindketten a szarvasfélékhez tartoznak –  mégis két külön faj az őz és a szarvas.

Tudtad-e, hogy a nemek és utódok elnevezése különbözik? Az őzeknél a hím egyedet baknak, a nőstényt sutának az utódot pedig gidának nevezzük, míg a szarvasoknál a hímet bikának a nőstényt első ellésig ünőnek, utána tehénnek, az utódot borjúnak nevezzük. 

Tudtad-e, hogy jelentősen eltérnek a testméreteik? Az őz jóval kisebb, törékenyebb, mig akár a dám- akár a gímszarvas jóval nagyobb és robosztusabb. Egy gímszarvasbika akár tízszer nehezebb is lehet, mint egy őzbak.

Tudtad-e, hogy Magyarországon kétféle szarvassal találkozhatsz a hazai erdőkben? A sokak által ismert és a köznyelvben szarvasként jelölt gímszarvassal és a lapátos aganccsal és jellegzetes pettyes bundával rendelkező dámszarvassal.

Tudtad-e, hogy Bambi őz vagy szarvas? Míg a regényben Felix Salten őznek írta meg Bambit, addig az ismert rajzfilmben a karaktert egy fehérfarkú (virginiai) szarvasról mintázták. Emiatt sokan hihetik, hogy a szarvas utóda az őzgida.

Tudtad-e hogy szarvasféléink párzási időszak alapján is elkülönül? Az őzek jellemzően augusztusban üzekednek, a gímszarvas bőgés nagyobbrész szeptemberre tehető, míg a dámszarvasok októberben barcognak.

Tudtad-e hogyan különböztesd meg állatainkat ha nálunk jársz? Nos egészen könnyű dolgod lesz, ugyanis a hazai szarvasfélék közül csak dámszarvas van a RoBirtokon.