Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Tudtad-e, hogy a wallisi feketeorrú juh egy svájci kantonról kapta a nevét? Ezt a fajtát Svájc délnyugati részén fekvő területről, Felső-Wallisról nevezték el.

Tudtad-e, hogy mind a hím, mind a nőstény egyedeknél jellegzetes a szőr színezete? Ivari dimorfizmus nélkül mind a hímeknél mind pedig a nőstény egyedeknél jellegzetes a pofa és a lábszárak fekete színe, azonban a két nem megkülönböztethető arról, hogy a nőstények farka vége is fekete. Mindkét nemnél a bunda többi része fehér, gyapjas.

Tudtad-e, hogy mint minden juhfajtánál, itt is megkülönböztetjük a nemek elnevezését? Ugyanúgy a hímet kosnak, az első ellés előtti nőivarú egyedet jerkének, ellés után anyajuhnak, a kicsit báránynak, az ivartalanított hímet pedig ürünek hívjuk.

Tudtad-e, hogy a wallisi-juh hajlamos lehet az aszezonalitásra? Ez azt jelenti, hogy az anyajuh az év bármely szakában jól termékenyíthető. Különösen fontos ez azért, mert a fő tenyésztési célja a fajtának napjainkban az, hogy minél jobban fenntartsuk a tiszta vérvonalat, ezzel megőrizve az eredeti tenyésztési és termelési tulajdonságokat.