Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Tudtad-e, hogy takarmányozás szempontjából megkülönböztetjük a klasszikusan növény-, és a húsevő állatokat? Birtokunkon mindkét típussal találkozhattok, így fontos tudnotok, mikor, melyiket és mivel tudjátok etetni.

A növényevőket és a húsevőket a legegyszerűbb csoportosítás szerint a fogazatuk alapján különítjük el. Természetesen ezen belül is nagyon széles skálán mozognak azok a táplálékok, amiket az egyes fajoknak fogyasztani kell és érdemes.  Alapvetően növényevőink nagy része egész nap szénát kapnak, ez alól futómadaraink jelentenek kivételt, akik szemes takarmány keveréket kapnak gondozóinktól. Birtokunkon növényevő állatok a marhák, lovak, birkák, alpakák, póniló, szarvasok, muflonok, wallis-i feketeorrú juhok, Bennett kenguruk és a nagy marák.

Húsevő állatunk, akit fogazata alapján ide sorolhatunk az ormányos medve, de bizonyára észrevettétek, hogy gondozóiktól és akár tőletek is, egészen változatos gyümölcs- tojás és hús étrendet követnek. Illetve húsevő állat közé sorolhatók a birtok házörző kutyái Bagira és Folti.

A mindenevőket a birtokon a magnalicák képviselik. Ők a gyümölcsökön, zöldségeken kívül takarmánykeveréket és száraz kenyeret kapnak. Ezen kívül maguknak nagyon ügyesen túrják ki a földből a gyökereket, puhatestőeket, rovarokat, csigákat. Etetni őket azonban csak a vályúba dobva lehet a látogatóknak, mert a mangalicák oda-oda kaphatnak a kezetekhez.

Birtokunk bejáratánál kapható zoo csemegével a növényevő állatok nagy részét egész nap tudjátok etetni. A lovaink, marháink, birkáink, szarvasaink és alpakáink kifejezetten hálásak ezért a plusz kis jutalomfalatért! Azonban nyulaink, kenguruink nem biztos, hogy ugyan ilyen felhőtlen örömmel fogadják ezt a csemegét. Ami pedig biztos, hogy ormányosainkhoz nem kell bevinnetek a kis vödrötöket, hiszen ők semmiféleképpen nem fogják megenni a benne lévő falatokat. A vezetett állatetetésekre és tréningekre a gondozók is visznek ételt az állatoknak, de a fentebb említett állatokhoz ti is bátran vigyétek a zoo csemegét!

Két kutyánk közül Bagirával találkozhattok a látogatótérben, és bár nagyon aranyosan törleszkedik a finom falatok reményében, azonban fontos tudnotok, hogy gondozóinktól megfelelő mennyiségű táplálékot kap, így minden plusz étel már az elegendő mennyiség fölött lesz, illetve falusi vendégasztalunk kelt tésztái nem tesznek jót a kutya gyomrának.

Reméljük és most már mindenki tudja, hogy minek, mikor és mit tud enni adni, így mindenkit szeretettel várunk a birtokra, hogy élőben is kipróbálhassa milyen alpakáknak vagy mangalicáknak takarmányt adni!