Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Tudtad-e, hogy a magyar tarka egy őshonos magyar szarvasmarha fajta, amely törvényileg védett háziállataink közé tartozik? Ez egy Magyarországon létrjött szarvasmarha fajta, melyet kialakulása után törvényi szabályozással igyekeztek a megfelelő irányokba tovább tenyészteni. Ez alapján jöhetett létre a ma is ismert és méltán híres magyar tarka szarvasmarha fajta.

Tudtad-e, hogy a magyar tarka szarvasmarha, mind húshasznosításra, mind tejelésre kiválóan alkalmas. Nálunk a birtokon kipróbálhatjátok a kézi, valamint a gépi fejést is fejőállásainkban!

Tudtad-e, hogy magyar tarkáink átalgos napi tejhozama 10 és 20 liter közé tehetők? A jelenleg fejőállásban levő teheneink közül Szofi átlagosan napi 20 litert is adhat, míg Gyöngyi kicsit szerényebb mennyiséget, 13 litert ad naponta.

Tudtad, hogy a marhák hímivarú egyedét bikának, a nőivarú egyedét tehénnek, első ellésig üszőnek, utódját pedig borjúnak hívjuk? A növendékkorban ivartalanított bikát tinónak, négyévesnél idősebb ivartalanított bikát ökörnek hívjuk. Innen ered a mondás: “Tanulj tinó, ökör lesz belőled.”