Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Birtokunk idősebb dámszarvas bikája, Kormi levetette tavalyi agancsát. Aki náluk jár, annak mindig elmeséljük, hogy a szarvasfélék nem egész életükben növesztik agancsukat, hanem évről-évre újat raknak fel. A dámszarvasnál ez hullajtási időszak nagyjából április – májusra tehető. Míg a gímszarvasok agancsa többször elágazó, ágakra szétváló, koronában végződő, addig a Birtokunkon élő dámszarvasok úgynevezett lapátos agancsot építenek fel, melynek a végén lévő ágakat csipkének hívjuk. Azt az egy éves időszakot, amíg egy szarvasbika agancsot növeszt, letisztít, majd elhullajt, agancsciklusnak nevezzük.

Ha jártok nálunk a tavasz folyamán, nyáron, valamint ősszel, megfigyelhetitek a folyamatos növekedését Kormi agancsának.
Ha agancstiszítást szeretnétek nézni, a dámszarvasnál ez az időszak augusztusra – szeptemberre tehető. Ebben az időszakban már a kész agancs kifejlődött, és dörzsöléssel tisztogatják le a barkát róla.
Birtokunk dámszarvasainak levetett agancsát is meg tudjátok tekinteni, kézbe is tudjátok venni az ormányosmedvéink kifutójánál.
Nálunk a RoBirtokon két bikát figyelhettek meg, az idősebbet, Kormit, és a fiatalabbat, Barkócát, két tehenet, Barkát és Borókát, valamint ünőt Berryt és Berkenyét.