Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Tudtad-e, hogy a muflonok nászidőszakát vagy üzekedési időszakát berregésnek hívják? Ilyenkor a kosok, akik évközben magányosan élnek csatlakoznak a nyájakhoz és küzdenek a párosodás jogáért. A küzdő kosok homlokukkal egymásnak rohanva igyekeznek a másik fölé kerekedni. Ütközésük puskalövésszerű csattanás, amely messze hallatszik az őszi erdőben. A muflon hímjét kosnak, a nőstényét két éves koráig, első ellésig jerkének, ellés után anyajuhnak, utódját báránynak hívják. A birtokon két muflon él: egy kos és egy jerke. A párzási időszakban a kos már nálunk is hajtja a jerkét, így reméljük jövőre muflonbáránnyal örvendeztet meg minket és vendégeinket.

Tudtad-e, hogy a muflon nem őshonos Magyarországon? A

muflont hazákban a 19. században telepítették be Korzika és Szardínia szigetéről. Az országban először vadaskertekben tartották, majd a második világháború után sok példány kiszökött, kivadult. A muflonok jelenleg középhegységeink déli lankáit kedvelik legjobban.

Tudtad-e, hogy a muflonkos szarvát a vadásznyelv „csigának” hívja? A kos a szarvát nem dobja le évente, hanem egész életében növeszti, ezért az idős kosok akár 90-100 cm külső kerületű csigával is rendelkezhetnek, illetve a szarvon megfigyelhetők az egy év alatt növekedett szakaszok, így körülbelül következtethetünk az állat korára. Érdekesség, hogy a muflonjuhok is viselhetnek szarvat, a vadon élő állomány 5-10%-án jelenhet meg.