Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Sokan láthattátok már Kormit és Barkócát letisztított aganccsal a birtokon. A következőekben arról mesélek nektek, hogy miért tisztítják le agancsukat és miért augusztus végén szépítik meg fejdíszüket.

A dámszarvasoknál – mint a legtöbb szarvasfélénél – szépen kirajzolódik az egy éves agancsciklus. Ez az agancshullatástól agancshullatásig tartó időszakot írja le, aminek tetőpontja a nászidőszak. Augusztus végére, szeptember elejére a dámbikák letisztítják agancsukat és felkészülnek a nászidőszakra. A szarvasoknál az agancs egyaránt szolgál a tehenek lenyűgözésére, az ellenfelek elijesztésére, valamint fegyverként a tehenekért folytatott küzdelemben. A dámszarvas esetében az agancs úgynevezett lapátos agancs, ami egyedülálló a hazai szarvasféléknél.

A nászidőszakot barcogásnak hívjuk, ami egyben jelöli a dámbikák hívóhangját is. A letisztított bikák október elején egy úgynevezett barcogóteknőt kaparnak, amit többször megjelölnek és barcogással hívják a teheneket maguk köré. Egy – egy erős bika négy – öt tehenet is vemhesíthet egy barcogási időszak alatt az állomány nagyságától és az ivararánytól függően.

Nálunk a birtokon két bikával Kormival és Barkócával találkozhattok, akik közül idén Kormi vesz aktíva részt a nászidőszakban. Ha kíváncsiak vagytok egy fekete dámbika barcogására ne felejtsetek el jönni októberben, de addig is számos színes program vár Titeket a birtokon!