Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

Mint ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek életében is fontos a rendszeres testmozgás. Minden kezdet nehéz, így felnőttként nehezebb rávennünk magunkat, hogy a sportot beiktassuk a hétköznapjainkba, ha nem voltunk ehhez korábban hozzászokva. Ha a gyerkőc napi vagy heti rutinjának ez viszont része, akkor könnyítünk a helyzetén, nagy valószínűséggel később is igénye lesz a mozgásra. Azon felül, hogy a sportnak számos jótékony hatása van a fizikai és mentális egészségre, segít a túlpörgött gyerkőcünknek a fölös energiák levezetésében. Minden gyermek más, tehát nem mindegyiküknek ugyanaz a mozgásforma vagy sportág a megfelelő választás. A kicsi jelleme, érdeklődési köre és fizikuma egyaránt befolyásolja, hogy mi a legjobb neki. Úgy gondolom, hogy erőltetni semmit sem érdemes, de ha megvan részéről az érdeklődés, vagy a felvetésünkre nem zárkózik el, akkor ismerkedjük bátran a kiszemelt foglalkozással, hátha egy kedves hobbival lesz gazdagabb a csemeténk!

 

 

Ha a gyermek a lovak iránt érdeklődik, vagy mi, szülők szeretnénk megszerettetni vele a lovaglást, akkor meg kell fontolnunk, hogy mikortól érdemes ezt elkezdeni. 2013-ban egy hároméves (!) angol kisfiú, Harry Edwards-Brady rangos díjlovagló versenyt nyert. Laikusként is az volt az első gondolatom, hogy ez egy messzemenően szélsőséges példa, egy ekkora kis test esetében inkább egy hintalovat tudok elképzelni. A szakembereknek is általában az a véleménye, hogy ennyire fiatal korban még nem ajánlott a lovaglás, hiszen a kicsinek nagyon széles terpeszben kell ülnie, ami megterheli a csípőízületet, ráadásul a mozgáskoordinációja sem elég fejlett még ehhez.

Pedig éppen óvodáskorban vannak sokan, akik szeretnének lóhátra pattani; és ez bizonyos esetekben sokkolhatja is a szülőket, főleg, ha nincs „lovas” a családban. Kételyeinket könnyebben eloszlathatjuk, ha arra gondolunk, hogy mennyivel jobb, ha a gyerkőc lovagolni szeretne, mintha legszívesebben egész nap a tévé előtt ülne. Ráadásul a dolgoknak nem az a rendje, hogy csemeténk azonnal nyeregbe pattan, hiszen ezt egy fokozatos ismerkedésnek kell megelőznie.

Ha a gyerkőc már óvodás vagy kisiskolás korban nagy érdeklődést mutat az állat iránt, bátran elkezdhetjük a vele való ismerkedést akár 3 éves kortól. Érdemes szétnézni, hogy milyen lehetőségek vannak a környékbeli lovardákban, hiszen vannak kifejezetten kicsikre szabott játékos foglalkozások, ügyességi feladatok lóháton, és a lovak körüli feladatok elvégzésében is részt vehetnek a kicsik, természetesen felnőtt felügyelettel.

Úgy gondolom, a fokozatosság elvét fontos betartani, a lóval ismerkedni már egészen kis korban lehet, de mindenképpen fontos, hogy szakember véleményét kikérjük, hogy gyermekünk életkorához, adottságaihoz és képességeihez milyen lovas tevékenységet ajánlott végezni. Az „igazi” lovaglás elkezdését viszont általában valahol 8-14 éves kor között ajánlják, de ez természetesen több egyéni tényező függvénye. Tehát ha csemeténknél ez nem csak egy gyorsan múló fellángolás, hanem kitartóan érdeklődik, akkor bátran keressünk a közelben egy lovasiskolát, ahol személyre szabottan tudnak segíteni.

Birtokunkon hétvégente nyitvatartási időben lehetőség van a lovaglás kipróbálására is. Várunk benneteket!