Kövessetek minket instagramon is!

#robirtok

m
Image Alt

Robirtok

Április végén egy nőstény és egy hím Benett kenguru érkezett a RoBirtokra.

Az egy éves kengurupár gyorsan felfedezte és belakta a kifutót.

Tudj meg róluk te is többet!

 

Élőhelyük:

A Bennett-kenguru Tasmánia egész területén és Ausztrália délkeleti partsávján az eukaliptuszerdőkben és a bozótos területeken fordul elő. Európában több vadon élő populáció ismert. Hollandiában, Francia ország több pontján elszökött vagy szabadon engedett Bennett kenguru állományok vannak.

 

Küllemük

A kenguru fej-törzs-hossza legfeljebb 90 centiméter, farokhossza 65-90 centiméter és testtömege elérheti a 27 kilogrammot. A hímek jelentősen nagyobbak, mint a nőstények. Orruk, mancsuk fekete, alsó ajkukon fehér csík húzódik. A bunda a nyakon és a vállnál vöröses; vastagabb. Feje a legtöbb kenguruhoz hasonlóan viszonylag kicsi, fülei hosszúak. Hátsó lába nagyo

n erős, három egyenlő hosszúságú részből áll. A kenguru főként előre és nem felfelé ugrik. A kinyújtott farok kormányrúdként szolgál.

 

Táplálékuk

Fűfélék, levelek és más lágy szárú növények

 

Élettartamuk

12-15 év

 

Szaporodásuk

Az ivarérettséget 14-19 hónapos korban éri el. Udvarláskor a nőstény megnyalja a hím nyakát. Erre a hím a nőstényhez dörzsöli az állát. Ezt egy rövid birkózás követi, majd párosodnak. A vemhesség 30-40 napig tart. A kölyök 9 hónapig az erszényben marad, és anyja 12-17 hónaposan választja el.

 

Ha te is szeretnél megismerkedni kenguruinkkal látogass el hozzánk. A birtoklátogatásról ITT tájékozódhatsz.

A kifejlett Bennett kenguru testhossza eléri a  90 centimétert, farka további 65-90 centiméter. Testtömege a 27 kilogramm. A bundája a nyakon és a vállnál vöröses; vastagabb, mint sok más wallaby bundája. Hátsó lába nagyon erős, lábfeje nagyobb, mint a többi wallaby-fajnak. Nyugalmi állapotban a vastag izmos farkára és  a lábaira nehezedik. A kenguru főként előre és nem felfelé ugrik. A kinyújtott farok kormányrúdként szolgál.
Főleg szürkületkor és éjszaka aktív, a nappali hőségben a bokrok árnyékában pihen.
Egyetlen apró, tehetetlen utóda 30 nap vemhesség után születik. Az újszülött állat – amely legfeljebb 1g súlyú lehet – anyja bundájába kapaszkodva mászik az „erszénybe”, ahol kb. 280 napig fejlődik. Az erszényt először kb. 7 hónapos korában hagyja el.