Kövessetek minket instagramon is!

m

#robirtok

Instagram has returned invalid data.

Instagram

Follow me!

d

Robirtok

A fáradtságot, nyomottságot és a mélabút legjobban egy jó kis túrával lehet elűzni. Érdemes felkerekedni és a hazai erdőkben sétálni egy nagyot. Élvezni fogja az egész család a kirándulást, a friss levegőn mozgást. Kiszabadulunk a négy fal közül, feltöltődünk D-vitaminnal, energiával, új élményekkel. Minden nap lehet új ismeretekkel gazdagodni, főleg, ha nyitott szemmel járunk. Induljatok el és meglátjátok a családi kiruccanás során mindenki tanul majd. Álljatok meg gyakran, de ne fotózás miatt, vagy azért, mert rászólnál a gyermekre. Engedd faágakat dobálni vagy kavicsokkal kacsázni, bogarakat megfigyelni és virágokat szedni, termést gyűjteni. Ehhez persze érdemes tudni, mit lehet és mit nem.

Íme egy kis útmutató:

Mi a különbség az erdei szamóca és a mérgező díszeper között?

Elsők között találkozhatnak az erdőjárók az eper vadon élő társával az erdei szamócával. A virágzása május-júniusra tehető, az élénkpiros, illatos, pici szemeket pedig június-júliusban pillanthatjuk meg a napos erdőszéleken. A jóízű, érett szamócát örömmel szüretelhetik a legkisebbek is. Különleges, úgynevezett csattanó epret is szedhetünk, amely a leszakításakor adott hangjáról kapta a nevét. Fontos
azonban tudni, hogy míg az erdei szamócaszemek mindig lefelé lógnak, van egy hasonló növény, a díszeper, amelynek termése az ég felé áll, és a virága sárga, nem fehér. Ezt nem szabad megenni, mert enyhén mérgező lehet. A zamatos erdei szamóca A-, C-, és B-vitaminban gazdag gyümölcs, valamint vas-,nátrium-és kalciumforrás.

Ehető-e a fehér vagy sárga erdei málna?

A következő nyári gyümölcs, amit erdei kirándulások során bátran fogyaszthat a család az a málna. Július végén találhatunk rá az erdei tisztásokon a gömbölyded piros, lila, fehér, sárga vagy akár fekete szemekre. Egyik része sem, egyik fajtája sem mérgező az erdei málnának. Pompás, édes íze mellett magas a vitamintartalma, C- és többféle B-vitamin, magnézium, vas és kálium található benne.

 

A lombfakadás előtt nyílik a sárga virágú húsos som

A húsos som az első mézelő növények egyike. A bokrok aranyesőre emlékeztető sárga virágaival már kora tavasszal találkozhatunk. A napos helyeket kedvelő növény. Piros, ovális alakú, olívabogyóra hasonlító termése augusztus-szeptember környékén érik. A már fáról lepotyogott, teljesen érett bogyókat érdemes összegyűjteni. Fanyar, de finom gyümölcs. A Nyírségben honos, manapság a szatmári, somogyi, zalai és baranyai területeken fordul elő.

A húsos somnak rendkívül gazdag a C-vitamin tartalma, ezért javítja a szervezetünk ellenállóképességét. A nyersen fogyasztott bogyók akkor a legízletesebbek, ha már túlérettek. Lekvár, szörp, kompót készíthető belőle, valamint jól illik a vadhúsból készült ételekhez. Különösen értékes növény, minden része felhasználható, kemény fájából régen szerszámokat készítettek.

 

A piros bogyók mind veszélyesek?

Galagonya, a természetes szívgyógyszer A piros bogyós galagonya ősz kezdetén érik. Fogyasztása erősíti az érfalakat, a szívizmokat. Nyugtató hatású. Készíthetünk teát belőle, mely jót tesz keringési
problémák esetén és csökkenti a vérnyomást. Más piros terméseket viszont ne szedj: az ibolyakék virágú farkasboroszlán vagy a lonc piros bogyó mérgező.

 

Még több veszélyes bogyó:

A gyöngyvirág borsó nagyságú bogyói, a hóbogyó, a kecskerágó narancsvörös gyümölcsdísze, a lilabogyó, a babérmeggy, borostyán a kékesfekete bogyói az alkörmös fekete bogyói, a szagos boróka tűlevelű cserjéjének matt kék bogyói, a cakkozott levelű, tölcsér formájú virággal rendelkező maszlag gesztenyéhez hasonlító termése mérgezők.

A legfontosabb, hogy az erdei séta során nem szabad leszedni vagy megenni semmilyen ismeretlen bogyós termést. Figyeljünk oda, ne rohanjunk, ezek mind apró csodák, amik rendelkezésünkre állnak.
Mindenképpen lapozgassunk növényhatározókat, tájékozódjunk mielőtt nekivágnánk az erdőnek!

Jó túrázást, jó gyűjtögetést!
Deák-Ember Ágnes